legro

Basilikum – kongen af krydderurter!

Basilikums historie er så gammel som kulturen. Den har været anvendt af mennesker i mindst 5000 år. Og som vi skal se, har krydderurten ikke kun været brugt i madlavningen, men har pga. dens popularitet også fået betydning i andre sammenhænge. Faktisk betyder basilikon konge eller kongelig på græsk. Muligvis fordi det dengang også er blevet brugt i parfumer blandt de royale.

Indeholder masser af K-vitamin

Basilikum har ligesom de fleste andre krydderurter også haft medicinsk anvendelse. Det er heller ikke så mærkeligt. Det indholder bl.a. en masse K-vitamin, som er godt i forbindelse med sårheling. Derudover er det også en god kilde til jern, som er med til at opbygge hæmoglobin, der er et protein i de røde blodlegemer, som transporterer ilt rundt i kroppen.

Basilikum er venner med tomaten

Basilikum passer godt til rigtig mange andre grøntsager og krydderier. Men særlig går den godt til tomat. Derfor siger man, at de er gode venner. Selvfølgelig er det også en vigtig ingrediens i pesto og på pizza. Basilikum kan også med fordel anvendes i alt fra salat, kornprodukter og ris. 

Og måske lidt mere utraditionelt passer det godt sammen med sorbet eller is. Men også nødder og basilikum passer fortrinligt sammen. Især pinjekerner, pistacienødder og valnødder. 

Basilikum er også velegnet til havmad, fx dampede muslinger eller lynstegte blæksprutter.

Råb ad din krydderurt

I det antikke Grækenland og i Romerriget var basilikum et symbol på had. Derfor råbte og bandede bønderne, når de såede basilikum. De mente, at krydderurten ville vokse sig større, når de udsatte den for eder og forbandelser. 

Symbol på kærlighed

Senere blev basilikum dog forbundet med kærlighed i Italien, Spanien og Portugal. Og i følge overleveringen i Moldova vil en mand, der modtager basilikum af en kvinde, være bestemt til at gifte sig med hende.

Basilikum er altså en alsidig krydderurt, der i gamle dage, ligesom i moderne tid, stadig har en vigtig plads i vores køkkener.

Her finder du bl.a. vores produkter

Vær med til at støtte