legro

Den originale Pesto Genovese: Opskriften og historien bag

En klassisk, cremet basilikumpesto smager af sol, sommer og sydlige himmelstrøg. De fleste ved nok, at pestoen er af italiensk oprindelse. Men hvor gammel er opskriften egentlig, og hvad gør den så speciel?

En historie om lokale madtraditioner

Den klassiske ”Pesto Genovese” stammer fra Genova i Ligurien, Italien. Her nedskrev gastronomen Giovanni Battista Rattofor første gang opskriften i 1863 med sin bogLa Cuciniera Genovese. Man havde allerede lavet en lignende sovs med stødte oste, hvidløg og hakkede nødder i mange år forinden, så dette var ikke nyt. Særligt ved Giovannis opskrift var dog, at den indeholdte basilikum, som groede frit i Ligurien og altså ikke var tilgængeligt over alt på dette tidspunkt. 

Pesto Genovese blev hurtigt en fast del af Liguriens madtraditioner, og det er denne opskrift, der igennem årene er blevet flittigt justeret ogudviklet til den pestoopskrift, vi kender og elsker i dag.

Hvad betyder ”pesto”?

Selve ordet pesto stammer fra verbet ”pestare”, som betyder ”at støde”. Traditionelt blev pestoen nemlig lavet i en morter, hvor man stødte ingredienserne med en støder af træ. Og netop ingredienserne har skabt en del debat gennem tiden. Selv den dag i dag hersker der i Italien bred uenighed om, hvorvidt man bør bruge revet parmesan eller revet pecorino.

Selvom du ikke har middelhavsdyrkede pinjekerner eller olivenolie fra Ligurien ved hånden, kan du dog stadig genskabe meget af den gode, originale smag.

Den originale opskrift

Du skal naturligvis ikke snydes for den originale opskrift på den italienske Pesto Genovese:

  • 50g frisk basilikum
  • 1 dl god ekstra jomfru olivenolie
  • 6 spsk friskrevet god parmesan (fx Parmigiano Reggiano)
  • 2 spsk friskrevet pecorino (fx Fiore Sardo eller Pecorino Romano)
  • 2 fed hvidløg
  • 1 skefuld pinjekerner (eller valnødder)
  • Lidt havsalt

Sådan gør du

Hvis du laver pestoen i en morter, så start med hvidløget samt havsalt. Tilsæt de friske basilikumblade, og stød med bløde, runde bevægelser, så du får alle de gode olier ud. Tilsæt pinjekerner, og stød dem ud. Tilsæt derefter den revne pecorino og parmesan, og stød til din pesto har en ens masse. Til sidst tilsætter du langsomt olivenolien, mens du stadig støder ingredienserne sammen. 

Alternativt kan du blende alle ingredienserne sammen. Lidt lettere, men ikke helt så autentisk, vel?

Vend den i en frisk pasta eller nyd den på et godt stykke hjemmebagt brød på ægte italiensk vis. 

Velbekomme!

Her finder du bl.a. vores produkter

Vær med til at støtte