legro
Friske vs. tørrede krydderurter
12. marts, 2018

Derfor skal du bruge friske urter frem for tørrede

Der er mange fordele ved at bruge friske krydderurter. De pynter, dufter godt, og så gør de underværker i maden. Mange urter fås også i tørret form som krydderier, men selvom der er tale om samme urt, har de ofte en helt anden funktion i madlavningen.

Forskellen på tørrede og friske urter

Tørrede urter er stærkere og mere koncentrerede, og kan ofte være en anelse bitre i smagen. Derfor bruger du typisk ikke lige så meget, som når du anvender friske krydderurter. En tommelfingerregel lyder, at 1 tsk. tørret, formalet eller stødt krydderurt svarer til 1 dl frisk, hakket krydderurt.

Med friske urter får du dog en helt anden smagsoplevelse end med den tørrede form. For eksempel mener mange, at basilikum mister en del af det, der gør urten særlig, når den tørres. Det er naturligvis en smagssag. Men du bør altid vurdere, om urten har en central rolle i retten, eller om den blot skal tilføre smagfulde undertoner. Med de friske urter får du altid den fyldige, livlige smag og en frisk aroma. Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvordan og hvornår når de tilsættes.

Hvornår skal de friske urter tilsættes?

Krydderurter absorberes forskelligt i mad afhængigt af temperaturen. Med varme retter bør du altid tilsætte de friske urter lige inden servering for at bevare den friske aroma og farven. I kolde saucer og dressinger skal urterne derimod helst tilsættes en god time inden servering, så de kan nå at absorberes og give mest mulig smag.

Sådan kombinerer du friske og tørrede urter

Du kan naturligvis sagtens bruge både friske og tørrede urter i madlavning. Tilsæt de tørre krydderier undervejs i madlavningen, så de får god tid til at trænge ud og tilføre smag, og brug de friske til sidst for få den friske, runde aroma og smag. Og med lidt frodig, grøn topping på tallerkenen kan du give retten det sidste visuelle pift, der med sikkerhed vil få dine gæsters appetit i top!

Her finder du bl.a. vores produkter

Vær med til at støtte