legro
Basis guide til krydderurter
10. oktober, 2017

Disse urter passer godt sammen i madlavning

Ligesom mennesker er urter og krydderier ikke skabt til at være alene. De trives bedst i selskab med andre ingredienser og komplementerende urter og krydderier. Viden om hvilke urter og krydderier, der går godt sammen, gør det lettere at skabe autentiske, eksotiske retter i hjemmet uden at skulle ty til færdiglavede saucer og marinader fra supermarkedet.

Vi giver dig her en introduktion til, hvordan de basale krydderurter smager, og hvilke der passer sammen som kniv og gaffel.

Basilikum

Basilikum har en sød, varm kryddersmag, og er særligt berømt for sin brug i det italienske køkken. Basilikum går godt sammen med:

  • Persille, citrongræs, oregano, rosemarin, purløg, dild, mynte og koriander.

Koriander

Koriander har en unik, citrusagtig smag, og bruges populært i det asiatiske og mexicanske køkken. Smagen er sød, men kraftig, så brug den sparsomt. Den passer godt sammen med:

  • Citrongræs, persille, purløg, oregano og basilikum.

Persille

Bitter og frisk urt med svage undertoner af selleri. Persille er meget populær herhjemme og passer godt sammen med:

  • Basilikum, oregano, dild, salvie og citrongræs.

Oregano

Oregano har en varm, skarp smag med en citrusagtig duft. Den passer godt sammen med:

  • Basilikum, persille, salvie, purløg, koriander, mynte og timian.

Purløg

Delikat, frisk og løgagtig smag. Purløg er utroligt populær i Danmark, hvor den bruges til alt fra æg til smørrebrød. Den kan fint kombineres med urterne:

  • Basilikum, koriander, dild, oregano, persille, estragon og timian.

Dild

En forfriskende og let sødlig smag med et strejf af kommen. Dild passer godt sammen med mange af de andre urter, vi er glade for i dansk mad:

  • Basilikum, purløg, oregano, mynte, persille og estragon.

Mynte

Mynte har en stærk, kølig og forfriskende mintmag. Perfekt til cocktails, desserter eller en lækker lammesteg. Smagen er kraftig, så kombiner den forsigtigt med:

  • Basilikum, persille, oregano og estragon.

Rosemarin

Rosemarin har en pikant, fyrretræsagtig smag og duft, som passer godt til både brød og kød. Prøv at eksperimentere med disse sammensætninger:

  • Oregano, salvie, persille og timian.

Timian

Timian har en sødlig, jordagtig og let krydret smag, der går godt til kød og marinader. Den passer godt sammen med:

  • Basilikum, purløg, oregano, persille, rosemarin, salvie og estragon.

Estragon

En sommeragtig, pikant, mild anissmag. Kan overdøve andre urter, så brug sparsomt med:

  • Basilikum, persille, dild, mynte og timian.

Sådan kombinerer du urterne

Bruger du flere krydderurter i din ret, anbefales det at bruge lidt mindre mængder. Er du i tvivl om, hvorvidt du har brugt nok, så smag til inden servering. Du kan altid tilsætte mere, hvis retten trænger til et ekstra pift. Undgå at blande to stærke urter sammen. Gå efter en stærk og en eller flere urter med mildere smag, der komplementerer både den stærkere urt og selve retten.

Til gryderetter kan du også sammensætte bundter af friske krydderurter i en bouquet garni og lade det koge med. Læs mere om bouquet garni her

Her finder du bl.a. vores produkter

Vær med til at støtte