legro

Guide til madlavning med urter fra start til slut

Vi ved alle, at friske krydderurter giver en mere frisk og kraftig smag end krydderier – og så ser de flotte ud i madlavning. For mindre rutinerede hverdagskokke kan arbejdet med friske krydderurter dog synes en anelse mere omstændeligt.

Hvad skal man kigge efter i supermarkedet? Hvordan skal de opbevares og forberedes? Og er det helt lige meget, hvornår og hvordan man tilsætter dem i madlavning? Det får du svaret på i dette indlæg.

Dette skal du kigge efter i supermarkedet

Når krydderurterne skal hives ned fra hylderne i det lokale supermarked, bør du altid gå efter dem, der har den flotteste grønne farve. Undgå gule og sorte pletter – de kommer nemlig ofte af, at supermarkedet oversprøjter dem for at få dem til at se friske ud.

Gå også efter duften. På en frisk krydderurt vil bladenes duft ikke være til at tage fejl af. Hvis duften er svag, er der risiko for, at smagen også er.

Hold liv i dine urter derhjemme

Mange tror fejlagtigt, at friske krydderurter højest kan holde et par dage i hjemmet. Det er heldigvis ikke sandt. Som udgangspunkt bør du naturligvis altid forsøge at bruge dem hurtigst muligt, mens de er helt friske og fulde af smag. Men får du ikke brugt det hele, eller skal de først bruges senere, så er der også råd.

I vores indlæg her kan du finde råd til, hvordan du bedst opbevarer dine urter i hjemmet: https://www.legro.dk/undgaa-at-dine-friske-urter-doer-i-hjemmet/

Eller få tips til, hvordan du kan få brugt overskydende krydderurter her : https://www.legro.dk/krydderurter-til-overs-saadan-faar-du-brugt-dem/

Sådan får du mest smag ud af dine urter

Vent med at vaske urterne, til lige før du skal bruge dem, og vask kun den del, du skal bruge. Sørg derefter for at skære urterne ud så fint så muligt. Ved at skære urterne ud i små, finthakkede stykker, trænger der flere af urternes olier og aromaer ud, når du tilsætter dem i maden.

Bløde urter som persille, koriander og estragon mister deres aroma hurtigt, så vent derfor altid med at hakke dine urter til lige inden, du skal bruge dem.

Det rette tilsætningstidspunkt

Hvornår du skal tilsætte dine krydderurter kommer både an på retten, du tilbereder, hvilken krydderurt, du bruger, og hvor meget smag, du vil tilføje fra urterne.

De fleste bløde urter vil miste meget af deres smag, hvis du tilsætter dem for tidligt i fx en gryderet, hvorimod mere robuste urter som rosmarin og timian bedre kan bevare smagen i simreretter.

Du kan også kombinere flere urter i en bouquet garni, som du let kan fjerne fra retten igen, hvis du synes urterne begynder at smage for meget igennem.

Læs mere om bouquet garni og hvordan du kan bruge den i gryderetter her. https://www.legro.dk/spice-dine-gryderetter-op-med-bouquet-garni/

Her finder du bl.a. vores produkter

Vær med til at støtte