legro

Kørvel kurerer hikke

Langt de fleste urter, vi bruger i maden, har også en eller anden form for medicinsk virkning. Tag fx kørvlen, som i følge overleveringen kan kurere hikke, hvis det indtages med eddike. Præcist hvordan kørvlens æteriske aroma og pebrede noter af anis og lakrids går sammen med eddike – og hvordan det egentlig virker mod hikke – lades usagt. Men er hikken slem nok, er det da en mulighed. Under middelalderens pestudbrud blev det også brugt som middel mod den forfærdelige sygdom. Men mon ikke at det var en bedre kur mod hikke?

En fines herbes i det franske køkken

Sammen med estragon, purløg og persille udgør kørvel den fjerde krydderurt i de såkaldte fines herbes – på dansk “fine krydderurter”. Denne kvartet af krydderurter er en af de bærende søjler i det franske køkken. Det kommes  i maden som det sidste, da smagen frigives med det samme. I modsætning til andre krydderurter som fx rosmarin eller timian, som tilsættes i begyndelsen af madlavningen.

Kørvel i supper, saucer, salater osv.

Kørvel bruges særligt til suppe, sauce eller salat. Men der findes selvfølgelig anvendelse i alt fra fugl til fisk. Prøv det fx i din næste pastaret eller risotto. Generelt går kørvel godt til citron, æg, asparges, kartofler, mild ost, rødbeder, grønne bønner samt eddikebaseret dressing.

Symbol på nyt liv

Kørvlen blev i gamle dage set som et symbol på nyt liv. Måske fordi den vokser bedst i det tidlige forår, og derfor var et af årets første krydderurter. Og måske også fordi dens æteriske aroma minder om myrra, som var én af gaverne til Jesusbarnet. Derfor bliver der i Sydtyskland og andre steder i det katolske Europa spist kørvelsuppe på Skærtorsdag.

Uanset de spændende historier om kørvel, så er det i hvert fald altid et frisk pust til din madlavning.

Her finder du bl.a. vores produkter

Vær med til at støtte