legro

Sådan bruger du timian i madlavning

Timian er en alsidig og kraftig krydderurt med oprindelse i Middelhavsområdet. I dag dyrkes den bredt i lande som USA, Portugal, Spanien og Frankrig, og den bruges typisk i alt fra marinader og supper til gryderetter og krydderiblandinger til kød – særligt lam og kalv. Timian komplementeres også godt af oregano, hvorfor den populært bruges til pastaretter i det sydlige Italien.

Her får du et par tips til, hvordan du bruger timian i madlavning og opbevarer den velduftende krydderurt, så du får mest muligt ud af den.

Tilsæt timian sparsomt og tidligt

Timian er en kraftig urt og kan sagtens tåle at koge med i supper og simretter. Ja, faktisk passer den bedst til retter med længere tilberedningstid, hvor smagen rigtig kan trænge ud. I supper og gryderetter kan du derfor med fordel tilsætte timian tidligt.

Sørg dog for at bruge den sparsomt. Bruger du for meget eller tilsætter den for sent, kan smagen blive for bitter og dominerende på grund af den kraftige smag. Bladende fra stilkene vil typisk falde af og opløses i retten, men husk at fiske stilkene op, inden du serverer.

Sådan opbevarer du timian

Timian kan holde sig forholdsvis længe – også uden at blive lagt på køl, selvom opbevaring i køleskab kun vil forlænge holdbarheden. Hvis du opbevarer din timian på køl, så pluk kvistene af urten, vikl dem ind i lidt fugtigt køkkenrulle, og læg dem i en lufttæt beholder eller en plastikpose, inden du lægger dem i køleskabet. De kan holde sig i op til 2-3 uger, men smagen vil naturligvis være kraftigst de første par dage.

Timian er sundt for kroppen

Den vitaminrige krydderurt smager ikke bare skønt, men har også en række medicinske egenskaber og anvendelser. Fx bruges den til behandling af muskelsmerter, hovedpine, stress og depression. Du kan også bruge timian i en lindrende urtete : https://www.legro.dk/saadan-laver-du-din-egen-urte-te/

Læs om fakta og anvendelser for andre krydderurter i vores indlæg ”5 mirakelkure med friske urter” : https://www.legro.dk/5-mirakelkure-med-friske-urter/

Her finder du bl.a. vores produkter

Vær med til at støtte