legro
Frys dine urter og bevar friskhed
9 August, 2018

Sådan fryser og bevarer du dine friske krydderurter 

Friske krydderurter er altid gode at have ved hånden. Nogle retter kræver store mængder, hvor andre blot kan gavne af et friskt, grønt pift. I tilfælde, hvor du ikke når at få brugt det hele, kan fryseren derfor være en god løsning til at bevare krydderurter, der skal gemmes til en anden lejlighed.  

Men  hvordan  fryser du dem lige bedst ned, så de er let tilgængelige, når du skal bruge dem igen? Svaret er olivenolie. Og det eneste, du skal bruge, er en isterningebakke, dine yndlingsurter og en god olivenolie.

 

Friske urter ved hånden til enhver tid 

Du kan enten holde dig til en krydderurt eller lave en kombination af flere – lidt a la en bouquet garni. Frys dem ned som små isterninger dækket i olivenolie, og du vil opleve, at urternes aroma trænger ud i olien og giver masser af smag.  

På den måde har du altid urter ved hånden til vinterens gryderetter, stege og supper. Et smart trick til særligt gryderetter, hvor man ofte starter med at opvarme olie. Her kan du let bruge en af dine hjemmelavede urteisterninger og tilføre god smag allerede fra start af.  

En bonus ved at fryse urterne ned er desuden, at du minimerer risikoen for, at urterne tager skade eller bliver brune i fryseren.  

 

Sådan gør du 

Start med at hakke dine urter fint. Læg dem i isterningebakken, så urterne dækker 2/3 af hvert enkelt hul. Hæl olivenolien (fx ekstra jomfruolivenolie) over, så hullerne fyldes, og stil bakken i fryseren natten over. Dagen efter kan du fylde isterningerne over i en fryseboks eller plasticpose. Et godt tip er desuden at notere indholdet på boksen/posen, så du altid kan kende forskel, hvis du får lyst til at lave flere slags. 

 

Frys kun  hårde  krydderurter 

Det er dog ikke alle urter, der er skabt til et liv i fryseren. Blødere urter, der ofte anvendes som garniture, såsom dild, mynte og basilikum, er mere kuldefølsomme. Disse urter kan derfor risikere at ændre eller miste noget af deres smag ved nedfrysning.  

Tricket virker til gengæld fremragende med urter som rosmarin, oregano, salvie og timian – dvs. urter, der typisk tilsættes retter under tilberedning.  

Prøv det selv derhjemme, og få mere ud af dine friske urter! 

Her finder du bl.a. vores produkter

Vær med til at støtte