legro
Bouquet garni
19. september, 2017

Spice dine gryderetter op med bouquet garni

Bouquet garni er små bundter af friske urter holdt sammen med en snor, som tilsættes blandt andet gryderetter. De smagfulde buketter fremhæver både smagen af de gode råvarer i retten, og så giver de en dejlig aroma i køkkenet. Men selvom bouquet garni i dag flittigt anvendes herhjemme, er dette velsmagende madlavningstrick dog hverken nyt eller dansk.

Historien bag bouquet garni

Bouquet garni stammer fra det franske køkken og dateres tilbage til 1600-tallet. Blandingen af delikate urter var del af en ny tendens i fransk madlavning, der gjorde op med de stærkt krydrede og sovsede middelalderretter. I stedet anlagde man en mere sofistikeret madlavningsstil med fokus på afbalancerede, delikate smage og lokale krydderier. I løbet af det 18. århundrede var bouquet garni blevet en integreret del af det franske køkken. Og selvom andre lande siden Middelalderen havde brugt lignende bundter af urter i madlavning, havde de her endnu ikke fået et fast navn. Den franske betegnelse blev derfor vedtaget til også at omfavne disse variationer af krydderbuketterne.

Sådan bruger du bouquet garni

Urterne sammensættes efter deres evne til at lade smagen udvikle sig ved længere tilberedning. Tilsæt derfor krydderbuketten tidligt og lad den koge med sammen med de øvrige ingredienser. Jo længere den koger med, jo mere smag afgiver den. Sørg dog altid for at fjerne buketten inden servering. Bouquet garni giver en dejlig krydret smag til alt fra supper og saucer til gryderetter med længere kogetid, men er også fremragende til fisk og skaldyr.

Der findes ingen fast opskrift, men den klassiske franske bouquet garni består af timian, persille og laurbærblade. Afhængigt af retten kan du fint skifte ud og sammensætte den krydderbuket, der passer bedst til. Eksempelvis går både rosmarin og salvie godt sammen med de øvrige krydderurter. Det kommer dog altid an på retten.

Er du i tvivl om, hvilke urter, der smagsmæssigt passer godt sammen? Det har vi skrevet et indlæg om, som du finder lige her

Her finder du bl.a. vores produkter

Vær med til at støtte