legro
Overlevelsesguide - friske krydderurter
20. november, 2017

Undgå at dine friske urter dør i hjemmet

Du forlader dit lokale supermarked med indkøbsposerne fulde af lækre råvarer og friske urter. Måske skal de bruges allerede i aften. Men hvis ikke, hvordan giver du så dine urter de bedste livsbetingelser i hjemmet, så du kan få mest mulig glæde af dem? Vi giver dig her en overlevelsesguide, så dine urter kan få et langt og lykkeligt liv i køkkenet.

Sådan opbevarer du bedst dine friske urter

De fleste krydderurter har forskellige behov i forhold til lys, vand og temperatur. Det kræver hver sin strategi, men under de rigtige forhold kan du forlænge levetiden og holde dem friske og frodige i lang tid.

 

Temperatur

For nogen urter kan det være en stor omvæltning at komme hjem i et køkken med højere temperatur og sparsomt lys. Bløde urter som persille, purløg, koriander, estragon og dild foretrækker et liv på køl, mens andre kuldefølsomme urter som oregano, timian og rosmarin trives bedst ved stuetemperatur, da de ikke tåler kulde.

Lys

Krydderurter som rosmarin og timian kræver også meget sollys. Har du mulighed for at opbevare dem lyst, f. eks. i en vindueskarm, vil det være med til at forlænge levetiden. Planter vil ofte selv søge lys ved at bøje sig i lysets retning. Sørg derfor for at vende dem af og til for at undgå et uharmonisk udseende.

Vandingsforhold

Vandingsforhold afhænger desuden af stuetemperaturen i dit hjem. Jo varmere det er, jo mere vand har urterne brug for. Sørg for at give dem lunkent vand, da koldt vand ellers kan give dem et chok.

 

Førstehjælp til slatne planter

Er dine urter begyndt at hænge med bladende? Du kan give dem førstehjælp ved at lægge dem i en skål med koldt vand i ca. 1-2 minutter. Når de har suget vandet til sig, vil de være friske og sprøde igen og klar til nye kulinariske eventyr.

Det er ikke altid, man når at bruge sine urter, mens de er helt friske. Men det er der også råd for! Visse bløde urter som koriander og persille kan fryses ned og gemmes i op til et par måneder. Pil bladene af, skyl dem grundigt, tør dem, og læg dem så på køl i frostposer. De kan bruges lige fra fryseren og vil stadig have god smag. Alternativt kan du plukke og hakke bladende og blande dem i en olivenolie for at få det sidste ud af planten, inden den drager videre til det næste liv.

Her finder du bl.a. vores produkter

Vær med til at støtte